Om Sosiologi på gateplan

Vi forsøker å forstå hva som skaper og opprettholder sosiale ulikheter. På timeplanen står temaer som forbrytelse og straff, stoffbruk, rusomsorg og prostitusjon.

Det er i møte med andre vi blir kjent med oss selv. Den ellers rolige starten på dagen har plutselig tatt en brå vending når elevene på sosiologilinja har fyra opp argumentene sine. Muligens hadde læreren andre planer for timen, men diskusjonen har nok en gang tatt en uventet retning. Enten det gjelder legalisering av hasj, innføring av bordeller eller bakgrunnen for kriminelle handlinger, så er meningene mange og elevene deler gjerne sine synspunkter. Det er rom for både uenighet og utveksling av ulike oppfattelser når sosiologielevene samles til undervisning. Kanskje er det forrige ukes besøk i fengsel som har gitt ettertanke. Eller var det prosjektet der man snakket med =Oslo selgere som er tema. Noen er mest spente på at natta der klassen skal være uteliggere i Oslo nærmer seg.
Gjennom gruppearbeid og samarbeid blir elevene rista sammen. Og samhold er viktig når både utflukter til hovedstadens varmestuer, besøk av frivillige organisasjoner og møte med mennesker med en «annerledes fortid» står på timeplanen. Gjennom praksis får elevene både erfaring og mulighet til å bidra til et varmere samfunn. Ikke sjeldent får man utfordret sine egne fordommer og holdninger i løpet av skoleåret i møte med både klassekompiser og mennesker som er villig til å dele fra sine erfaringer fra ett levd liv.
Oslos gater er også vårt klasserom
Etter 15 min på bussen befinner vi oss midt i et mangfold av sosiale ulikheter, uteliggere og et mylder av fordommer for de som er «utenfor det gode selskap». Hvorfor velger noen å ruse seg? Hvorfor begynner noen å selge sex? Hvordan er det å bli stemplet som kriminell? Hvorfor har velferdssamfunnet så mange skjevheter?
Kanskje du i løpet av ett år på Sosiologi på gateplan oppdager hva du har lyst til å jobbe med videre i livet!
Praksis
Gjennom praksis får du både erfaring og mulighet til å bidra til et varmere samfunn. I tillegg deltar hele klassen i praktisk arbeid for gatefolk under turen til San Francisco.
Les om studieturen til San Fransisco her.
Linker
Only in San Francisco
Lonelyplanet 
Glide Memorial Church
Vi skal bo på City Center Hostel.


Sosiologi som valgfag?
Får du ikke nok av sosiologiske perspektiver gjennom Sosiologi på gateplan kan du velge flere valgfag som på ulike måter handler om forholdet mellom mennesker. 

Innhold på linja

Forbrytelse/straff 
Livet på gata
Rusavhengighet
Arv og miljø
Rusomsorg
Prostitusjon
Subkulturer
Fattigdom
Forskjellsnorge
Førstehjelp
Hjemløs i Oslo
San Francisco tur

Ansatte

Bitte Velund

Bitte Velund

Sosiologi på gateplan

Bitte har det siste året vært i Pattaya og jobbet for Sjømannskirken. Hun har et stort hjerte for de som trenger det mest og som linjelærer på Sosiologi på Gateplan linjen har hun et engasjement som inspirerer elevene til å forstå at de kan gjøre en forskjell.

Klassetur

Obligatorisk: Ja
Pris: 15 000
Varighet: 10 dager

Sosiologi på gateplan reiser til San Francisco i 9 dager. Der får du nye perspektiver på arbeid for dem som faller utenfor og blir utfordret på dine egne holdninger når du daglig oppholder deg blant gatefolk.

Du kommer nært innpå mennesker som lever på gata når du deltar i servering til gatefolk gjennom det fantastiske Mo’s Kitchen i Glide Memorial Church. Gjennom mange år har de servert gatefolk tre daglige måltider 365 dager i året! I Glide deltar vi også på Celebration, søndagens fyrverkeri av en gudstjeneste i ekte gospelstil, slik du bare har sett det på film!

San Francisco er en av de mest etnisk og kulturelt mangfoldige byene i USA og det blir god tid til å oppleve dette!

Priser

Fra kr 107 800,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen
  • Studietur: Fellestur til Marokko
  • Studietur: Sosiologi på Gateplan til San Fransisco (15 000 kr)

Hva sier våre tidligere elever