På våren reiser klassen  til Japan for å oppleve plomme- og kirsebærblomstringen  og oppsøke en annerledes kultur.  «Sakurablossom»  er en stor begivenhet for japanerne og selve blomstringen  varer bare i 10 dager fra knoppene åpner seg til kronbladene faller til marken. Denne høytiden  som også kalles «Hanami» blir feiret av japanere i alle aldre, der de samler seg i parker og hager for å ha piknik under de  duftende kirsebærtrærne. 

Det er utrolig spennende å besøke dette landet i øst med sin særegne kultur. Her har mange europeiske designere og kunstnere funnet  inspirasjon før oss.  Det  er  stor gjensidig påvirkning mellom Japan og vesten. Vi har for eksempel de siste årene sett hvordan japanske restauranter har dukket opp over hele Norge og det er stor interesse for japansk popkultur og kunst her hjemme. Vi ser hvordan trendy  europeere  slenger en vintage kimono over sine jeans,  drikker  macha-te  og  spiser  sushi eller  rahmen  til lunsj. 
 

På samme måte har Japanerne fått interesse for vårt levevis og det dukker  stadig  opp nye  vestlige kaffebarer, bakerier og designbutikker i Tokyo. Spesielt den skandinaviske funksjonalismen innen design har fått stor oppmerksomhet.  

Men det er fortsatt  store  kulturforskjeller og noe av dette skal vi utforske. Vi starter i Kyoto for å oppleve det tradisjonelle Japan.  Her får dere lære om de japanske kunst og håndverksteknikkene  og deres  bruk av naturmaterialer og blomster  i  ornamentikken.  
 

Gjennom besøk i verksteder og deltakelse på workshops blir dere  kjent med  teknikker som tresnitt, kalligrafi,  blomsterbinding, naturfarger, trearbeid  og keramikk.  Vi skal  vandre i  bambusskog, besøke japanske  hager  med  vakkert utsmykkede templer og  ikke  minst  få  delta i en tradisjonell  te seremoni.  
 
I Kyoto  bor  vi på  et  Ryokan  (gjestehus) der man sover på tradisjonelt japansk vis, i rom som er dekket med  tatamimatter  og enkle  futoner  som senger. Vi bor i nærheten av den gamle bydelen  Gion der hvor man kan  se  tradisjonelle  Geishaer. Hvis man vil, er det mulig å leie en kimono for en dag og lære kunsten å kle på seg denne. 
 

Etter noen dager  i  rolige  Kyoto drar vi videre med hurtigtog til  Tokyo.  Her opplever vi først og fremst dette annerledes hverdagslivet  i en svært hektisk storby hvor tradisjonelt  håndverk  og eldre kultur møter moderne  arkitektur og teknologi.  Her  besøker  vi  ulike bydeler  med sine  små  kunstgallerier,  butikker,  vakre parker og blomstermarkeder.  På en og samme dag kan du bli inspirert av det siste innen  streetfashion  i hektiske  Harajuku  for så å finne roen og høre fuglene kvitre i skogen rett ved siden av.  Bare det å  oppleve  folkemengdene på  metroen  og i gatene  er spennende  i denne kontrastfylte byen.  Vi vil også besøke  håndverksbutikker og dra innom  Tokyo Hands som er  en av verdens største forhandler av  kunstmateriell.  
 
Enten du liker å samle  reiseminnene  gjennom skisser,  tekst eller  foto,  så er målet  for  turen  at alle skal  ha med seg  sanseopplevelser og  nye  impulser  hjem  til inspirasjon for videre kreativt arbeid  i kunstlaben  på  skolen. 

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Cookies